Social hub

COMBIS predstavio domaće i regionalne projekte napredne primjene ICT-a

14 Oct 2016 |
COMBIS predstavio domaće i regionalne projekte napredne primjene ICT-a

Na jubilarnoj COMBIS konferenciji stručnjaci COMBISa i predstavnici njegovih korisnika i partnera održali su ukupno 31 predavanje o praktičnim primjenama ICT-a, kroz tri tematska dijela. Prvi dio sadržaja odvijao će se pod nazivom Digitalized Business, a odnosi se na predavanja o rješenjima koja potiču digitalnu revoluciju u poslovanju. Drugi dio sadržaja bio je Cloud, IoT & BigData jer su Cloud rješenja sve više i više postala preferirani odabir načina poslovanja mnogih kompanija, dok Internet of Things i Big Data tehnologije otvaraju mnoge mogućnosti koje smo donedavno teško mogli i zamisliti. Treći dio, Technology-enabled Business bio je usmjeren na razvoj informacijske tehnologije i njenu primjenu u poslovanju.

Ovogodišnjim predavanjima obuhvaćeni su recentni, inovativni projekti, a intencija je bila predstaviti tehnologiju kroz što širi kontekst, kako bi se na što jednostavniji način mogle uvidjeti sve mogućnosti i konkretne primjene na domaćem i regionalnom tržištu. Među dosad održanim predavanjima izdvajamo:

Case Study Generali osiguranje: Smart printing

“Povećanjem opsega dokumentacije raste i potreba za upravljanjem iste, a to prije svega počinje kod samog njenog nastanka – ispisa. Istodobno, sve brži poslovni tempo zahtijeva od kompanija maksimalnu koncentraciju na osnovnu poslovnu djelatnost. Iz tog razloga sve su popularnija ispisna rješenja, koja ne samo da tvrtkama omogućavaju da se u potpunosti fokusiraju na svoje poslovanje, već i ostvarivanje brojnih ušteda”, naglasio je Siniša Staničić, direktor Sektora IT infrastrukture COMBISa.

Staničić je u suradnji s Markom Šnajderom, voditeljem grupe IT infrastrukture, sigurnosti i podrške Generali osiguranja, sudionicima konferencije opisao sve izazove koji stoje na putu do novog ispisnog rješenja, pojasnio kako izgleda migracija te koji su rezultati implementiranog rješenja. Upravljanje ispisom omogućuje precizno planiranje troškova te izbjegavanje bilo kakvih iznenadnih troškova ispisa kao i jednostavnost pri svakodnevnom upravljanju procesa vezanih uz poslovnu dokumentaciju, naglasili su predavači.

Case Study Gavrilović: Niže režije uz SmartMetering

Publici konferencije predstavljeno je Smartmetering rješenje koje omogućava izuzetnu preciznost u praćenju potrošnje energenata – struje, plina, pare i vode. “Implementacijom sustava kreirala se integracija podataka koji se obrađuju iz više stotina mjernih točaka. Na ovaj način omogućeni su normirani izračuni potrošnje po pojedinim proizvodnim linijama, troškovno planiranje i analiza rada proizvodnje, a uz pomoć brzih mjerenja operateri u energetici tvrtke mogu na vrijeme reagirati u slučaju odstupanja”, naglasila je Anita Mikić, voditeljica ključnih kupaca COMBISa.

S obzirom na veliko iskustvo u radu sa SmartMetering sustavom, predavanje Igora Vukelića, voditelja IT poslovnih rješenja kompanije Gavrilović, odlično je pokazalo na koji je način postignuto lakše praćenje potrošnje energenata, visoka integracija različitih sustava praćenja i arhiviranje podataka. Uz sve funkcionalnosti koje omogućavaju konstantan i jednostavan uvid u potrošnju, kao i detektiranje i ispravljanje anomalija, u kratkom su vremenu osigurane značajne uštede, naglasili su predavači.

SDN primjene u DC okolini

“Trendovi u industriji koji pridaju sve veći značaj poslovnom aspektu unutar samog IT-a te zahtijevaju da IT bude aktivniji partner poslovanju, što je rezultiralo razvojem i primjenom Software-Defined Networking (SDN) tehnologija u okruženjima podatkovnih centara. S jedne strane, potreba za većim kapacitetima unutar podatkovnih centara, a s druge strane, potreba za konsolidacijom mrežnih resursa uz povećanje sigurnosti korištenjem mikrosegmentacije te bržom konfiguracijom mrežnih servisa je dovela do konkretne primjene SDN tehnologija u podatkovnim centrima, neovisno o tipu i veličini samih poduzeća”, naglasio je Rajko Mihajlović, voditelj razvoja poslovanja u Sektoru IP komunikacija COMBISa.

Rajko Mihajlović je u suradnji s Matijom Martinovićem, voditeljem Odjela za Servisne Platforme u Hrvatskom Telekomu, sudionicima konferencije opisao sve izazove koji trenutno postoje u mrežnim okruženjima podatkovnih centara, pojasnio kako izgledaju moguće primjene te koji su rezultati implementiranog rješenja u Cloud usluzi Hrvatskog Telekoma. SDN tehnologije su neminovnost u svijetu mrežnih tehnologija, a rješavanjem svih aktualnih izazova ubrzava se time-to-market, postižu se značajne operativne uštede, a sve uz poštivanje svih sigurnosnih regulativa, naglasili su predavači.

COMBIS HireMe aplikacija

Publici COMBIS konferencije je predstavljeno novo COMBISovo aplikativno rješenje za učinkovitiji proces zapošljavanja. Ovaj sustav odgovara na poslovnu potrebu kompanija da se na jednostavan i efikasan način povežu s vrhunskim zaposlenicima koji odgovaraju upravo onim profilima koje traže. HireMe aplikacija posjeduje izvrsnu podršku za testiranje kroz koju su podržani svi standardni testovi, unos rezultata, bilješki i upload testova, dok je komunikacija s korisnicima, poput poziva na testiranja, prihvaćanje, odbijanje i zakazivanje drugog termina – automatizirana i jednostavna.

“HireMe aplikacija je COMBISovo rješenje za proces zapošljavanja uz čiju pomoć potraga za zaposlenicima postaje puno lakša i brža. HireMe aplikacija podržava kreiranje oglasa, profila, dinamičko kreiranje upitnika, automatsko bodovanje i validaciju. Ukratko, sustav automatski prepoznaje kandidate koji su zadovoljili formalne uvjete te podržava više krugova selekcije. Osim toga, HireMe ima podršku i za otvorene prijave, višejezičnost i čitav niz izvještaja koji tvrtkama olakšavaju selekcijski proces”, naglasio je Danijel Matek, softverski arhitekt COMBISa u svom predavanju.

Case Study NIS – Najnaprednije grafičke aplikacije iz Clouda?

Naftna industrija je poznata po tome da prednjači u korištenju najnaprednijih tehnologija i tehnoloških rješenja. Naftna Industrija Srbije tu nije izuzetak. Izazovno pitanje koje smo u ranoj fazi identifikacije projekta imali bilo je možemo li transformirati konzervativni i tradicionalni način upravljanja vrlo specifičnom grupom radnih stanica koje zahtijevaju najjače hardverske resurse trenutno dostupne na tržištu? Uspješno smo implementirali rješenje koje će krajnjim korisnicima omogućiti pristup virtualiziranim grafičkim radnim stanicama sposobnim obrađivati gigabajte sirovih podataka u zahtjevnim 3D grafičkim aplikacijama i to u dugotrajnim procesima što nije bio nimalo lak zadatak, konstatirali su predavači.

Sve informacije o konferenciji potražite na službenoj stranici 10. COMBIS konferencije.

Uz Hrvatski Telekom, partnera konferencije, COMBIS konferenciju su podržali zlatni sponzori Arbor Networks, Automic Software, Cisco, Clico SEE, Commvault, Dell, FireEye, IBM, Lenovo, Unify, Veeam i Veracomp d.o.o., srebrni sponzori Lexmark, Microsoft Hrvatska i S4E CHS te medijski pokrovitelji ICTBusiness.info, Jutarnji list, Mreža, Netokracija, Novi list, Poslovni savjetnik, Privredni vjesnik, Tportal, Večernji list i Yammat FM!

editor, COMBIS

COMBIS je vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj i jedan od vodećih pružatelja usluga u regiji.